Yeminli Tercüman
Yeminli Tercüman, gerekli yeterlilikleri sağlayıp, Noter veya Adalet Komisyonları huzurunda yemin ederek yemin belgesi/mazbatası alan kişilere denir.
- Noter huzurunda yemin eden tercümanlar, Yeminli Tercüman veya Noter Yeminli Tercüman olarak anılır.
- Adalet komisyonları huzurunda yemin eden tercümanlar, Adli Yeminli Tercüman veya Yeminli Tercüman Bilirkişi olarak anılır.
Yemin Belgesi / Yemin Mazbatası ile tercüman yeminli çeviri ve tercüme yapma yetkisine sahip olur.
Yeminli Tercüman Olma Koşulları
ONAT’ta Tercümanlık Süreci
Tercümanlarımızı nasıl seçiyoruz?
Profesyonel Tercüman ekibimizi kurarken ön başvuru sürecini başarıyla tamamlamış adaylar arasından sektöre ve uzmanlık alanlarına göre değerlendirme yapıyoruz.
Çeviri testlerini tamamlayan her tercümanımız teslim ettiği her proje sonrası; zaman ve hata oranı üzerinden puanlamaya tabi tutuluyor. Ortalama puanı ONAT Yapay Zeka algoritmalarının üzerinde değerlendirilen Tercümanlar ekibimizin bir parçası haline geliyor.
Yeminli Tercümanlıkla ilgili Sık Sorulan Sorular
Yeminli Tercümanlığa Nasıl başvurulur?
Gerekli belgeleri tamamlayarak noterliğe başvurabilirsiniz. Tercüme büroları aracılığı ile başvuru yapmanız kabul edilirliği etkileyebilir. Tercüme bürolarının ihtiyaç duyması halinde noterliklerin ihtiyacı olmasa dahi başvuruları kabul edebilir
Yeminli Tercüman Olup Olamayacağıma Kim Karar Verir?
Gerekli istekleri sağlayamayan tercümanlar yeminli tercüman olamaz. Gerekli istekleri sağlayan tercümanların Yeminli tercüman olup olamayacağına ise Noterler karar verir. Bu yetkiyi noterler, Noterlik Kanunu Yönetmeliğinin 96. maddesine dayanarak kullanmaktadır.
Yeminli Tercüman Her Dilde Çeviri Yapmaya Yetkili midir?
Yeminli Tercüman sadece yemin belgesinde / yemin mazbatasında belirtilen dillerde yeminli çeviri ve tercüme yapmaya yetkilidir.
Noterde Aldığım Yemin Heryerde, Her Noterde Geçerli midir?
Yeminli Tercümanın yaptığı çeviriler ve tercümeler Yeminli Çeviri / Tercüme’yi kabul eden her yerde geçerlidir. Ancak; yeminli çevirilere noter onayı gerekmesi halinde yalnızca tercümanın yemini olan noterlerde onaylanabilir.
Neden Yeminli Tercüman Olmalıyım?
İş hacminizi ve kazancınızı artırabilmek; tercüman kadrolarına serbest ve tam zamanlı çalışma için iş başvurularınızda fark oluşturmak için yeminli tercüman olabilirsiniz.
Yeminli Tercüman Olmak Bana Ne Kazandırır?
Yeni başvurularda: güvenirlik ve sektör bilincine dair en önemli işaretlerdendir. Yeminli çeviri ve tercümeler ile iş hacminizi ve gelirinizi artırabilirsiniz. Yeminli olmayan çeviri ve tercümelerde de tercih edilirliğinizi artırabilirsiniz.
Yeminli Tercüman Olmazsam Ne Kaybederim?
Yeminli çeviri ve tercümeleri sadece yeminli tercümanlar yapabilir. Yeminli çevirilerde yeminli tercümanın yemin beyanı/imzası; yeminli tercümelerde ise yemin beyanı/mazbatası gerekebilmektedir. Yeminli Tercüman olmazsanız yeminli çeviri/tercüme işlerine talip olamazsınız; çalıştığınız işletmeler size yeminli işleri yönlendiremez.