Tercümanlıkta Akademik Kariyer
ONAT Tercümanı olmak ister misiniz?
Adalet, fırsat eşitliği, destek, hoşgörü, güven. Aynı dilden mi konuşuyoruz? Aşağıdaki başvuru formunu doldurarak ilk adımı atabilirsiniz.
https://www.onattercume.com/tercuman-basvuru/
Günümüzde mütercim tercümanlık bölümü mezunları için gerek kamuda gerekse özel sektörde sayısız istihdam alanı mevcut. Tercüme büroları, yayınevleri, her sektörden özel şirketler, hastaneler, basın yayın organları… Bunların yanında bireysel olarak serbest zamanlı çalışma şeklini hayata geçirebilir ya da kendi işinizin patronu da olabilirsiniz.
Öte yandan söz konusu seçeneklerin hiçbiri tercümanlıkta hayal ettiğiniz gelecek için size umut vaat etmiyor olabilir. Kendiniz için daha farklı, daha bilimsel ve daha araştırmaya yönelik bir çalışma ortamı düşlüyor olabilirsiniz. İşte o zaman değerlendireceğiniz yeni bir seçenek çıkar karşınıza: Akademik Kariyer.
Tercümanlıkta Akademik Kariyer Asla Son Şıkkınız Olmasın
Her şeyden önce şunu belirtmekte fayda var; tercümanlıkta akademik kariyer son seçeneğiniz olamaz, olmamalıdır. Yapacak başka uygun bir iş bulamadığınız için tercih edilecek bir alan değildir tercümanlıkta akademi. Eğer tamamladığınız lisans eğitiminin ardından tercümanlık alanında yüksek lisans ve doktora başvurusunda bulunmak istiyorsanız bunu hakiki akademik hedeflerle yapın. Tercümanlık mesleğini akademik bir unvan altında yapmaya, hayatınızın geri kalanını akademide geçirmeye hevesli ve istekli olduğunuz için yapın. Ancak bu şekilde yaptığınız işte başarılı ve aynı zamanda mutlu olabilirsiniz.
Mütercim tercümanlıkta akademik kariyer; öğrenmeye, bilmeye, araştırmaya ama sürekli olarak araştırmaya açık kişiler için uygun olabilir ancak. Zira akademi sürekli öğrenmenin ve öğrendiğini aktarmanın yuvasıdır. Eğer öğrenme, araştırma ve bilgi aktarımı, hayatta sizi mutlu eden şeyler değilse akademik yolculuk sizin için doğru seçenek olmayabilir.

tercümanlıkta akademik kariyer
Tercümanlıkta Nasıl Akademik Kariyer Yaparım?
Lisans eğitimini başarıyla tamamlayıp diplomayı aldıktan sonra eğer kendinize akademide kalma gibi bir gelecek planı yaptıysanız önce yüksek lisans, ardından da doktora eğitiminizi tamamlamanız gerekir. Bunun için ülkemizde ve dünyada farklı üniversitelere başvuruda bulunabilirsiniz. Mütercim Tercümanlık bölümü mezunu olarak Çeviribilim, Dil-Edebiyat gibi farklı bölümlere yönelme şansınız olduğu gibi aynı alanda da akademik kariyer basamaklarını tırmanabilirsiniz.
Yüksek lisans ve doktora seviyesi eğitime giriş ve başvuru koşulları her üniversitenin kendi iç yapılanmasına göre farklılık gösterebilir. Alan mezuniyet şartı, yazılı bilim sınavı, ALES gibi pek çok farklı ön koşul aranabilir. Bunun yanında öğrenci elemelerinde geçerli olan puanlama sistemleri de yine üniversiteden üniversiteye değişecektir. Tüm bu kriterler aynı üniversite için seneden seneye de değişebilir. Dolayısıyla konuyla ilgili en net ve güncel bilgiye ilgili üniversite yetkilileriyle birebir görüşerek ya da üniversiteye ait web sitesini inceleyerek ulaşabilirsiniz.