Büyüklerimiz insanların isimlerine benzediğini söylemekte, bu nedenle isim vermenin büyük yükümlülük olduğuna vurgu yapmaktadır. Bu söylemin ne kadar doğru olduğunu bilemem ama kurumsal kimliği yansıtacak en önemli faktörü belirlerken bu söylem ışığında isim arayışına girdik.
Ticaret, pazar, müşteri, karlılık, maliyet, rekabet kaygıları ile etik değerlerden uzaklaşmamak için bu değerlerin sürekli hatırlanması; yola çıkma amaçlarının ve yola çıkarken hissedilen duyguların kaybedilmemesi için rehberlere bir başka deyişle referans noktalarına ihtiyaç duyulmaktadır. Rehberler her koşulda niteliğini kaybetmeyecek, her durumda her kararı vicdan süzgecinden geçirtebilecek niteliklerde olmalıdır.
“Nasıl bir insan olmak isteriz?” sorusuna dürüst yanıtlar verilse cevapların insan doğası gereği menfaat içermesi, objektif olamaması doğal sayılabilir. Bu nedenle etik değerleri tespit etmeye çalışırken “Karşımızda nasıl bir insan görmek isteriz?” sorusuna cevap aranmasının daha doğru sonuçlar vereceğine inanıyorum.
Kurumsal etik değerleri değerlendirirken benzer bakış açısı ile hareket ettik. “Karşımızda nasıl bir kurum, nasıl bir işletme görmek isteriz. Mal ve hizmet alırken nelere dikkat ederiz” sorularına kendi yanıtlarımızı aradık.
Onat, “Özenli, düzgün, uygun, yararlı, dürüst, iyi ahlaklı.” anlamlarına gelmektedir. Bu kelimenin ifade ettiği anlamlar ile çıktığımız yolda bizlere rehberlik edebileceğine; etik değerleri her koşulda hatırlamamızı sağlayacağına inanıyoruz.
Bu nedenle;
“Adımız, prensiplerimizin özeti; hedeflerimize ilerleyen yolda ışığımız; seçim ve tercihlerimizin en güçlü etkenidir.”
“Onat Tercüme ve Danışmanlık Hizmetleri” Adına
Önder ŞENEL