Yurt Dışında Çocuk Okutunca
İnsanız, insanca zaaflarımız, beklentilerimiz var. Ünlü bilim insanı Maslow, “İhtiyaçlar Teorisi” isimli o çok meşhur çalışmasında bir piramit çiziyor ve insanların temel gereksinimlerini ortaya koyuyor.
Bu gereksinimlerin başında da elbette fizyolojik gereksinimler kadar beğenilme arzusu da yer alıyor. Böyle olunca o beğenilme güdüsü ile hele de hepimiz sosyal medya çılgınlığı içinde kendimizi kusursuz göstermeye çalışırken çocuklarımız için de en mükemmelini istiyoruz ve hadi kabul edelim bazen abartıyoruz. Ama olsun onlar bizim çocuklarımız ve her şeyin en iyisini istememiz normal.
Zaten ben de tam böyle yaptım. Gittim Almanya’nın en büyük okullarından birisinde kızımı okuttum ama olaylar tam da bundan sonra başladı zira ülkemizde kızımın aldığı diploma için tercüme gereksinimi ortaya çıktı zira denklik verilebilmesi için diplomaya Almanca tercüme yaptırmamız gerekiyordu. Bunun için de yeminli tercüme bürosu aramaya başladık doğal olarak.
Diploma yeminli tercüme yaptırmamız gerekiyordu zira her ne kadar İkinci Dünya Savaşından sonra yurt dışına özellikle Almanya’ya çok sayıda göç veren bir ülke olsak da Almanca bilen insanlar ne yazık ki yoğun değil. Yurt dışında edinilen diplomalara denklik alınabilmesi için tercüme hizmetleri kaçınılmaz hale geliyor.
Oysa gözümün bebeği olan biricik kızımdan onca süre ayrı kaldıktan sonra böyle bir sorunu yaşamayı istemiyorduk ama işte olan oldu. Yapacak bir şey yoktu. Allahtan Kızılay’daki tercüme bürosu bu konuda hemen imdadımıza yetişti ve kızımın yeni yaşamından çok fazla zaman çalmadan diploma yeminli tercüme hizmeti vererek tüm beklentilerimizi süratle karşıladı.
Bugünlerde girdiğimiz tüm ortamlarda bir vesile konuyu buraya getirip kızımızla övünüyoruz. 🙂 Maslow’a gelince… Bazı ihtiyaçlarımızın lükse dönüştüğü, bazı lükslerin ise enteresan bir şekilde standart haline geldiği bir dünyada yaşıyoruz. Kendisi, içinde bulunduğumuz dönemde yaşasaydı sanırım çalışmasının ismi ve içeriği çok daha farklı olurdu…
Figen RONA
29.12.2017
Ankara